Pad Limana posvađao Kadirova i ruske generale

Ruska vojska napustila je grad Liman na istoku Ukrajine što je izazvalo bes čečenskog vođe koji je osuo paljbu po ruskom generalu

02.10.2022. 11:57
  • Podeli:
kadirov_profimedia-1663923345481.webp Foto: Profimedia

Jedan od najvećih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina čečenski lider Ramazan Kadirov osuo je paljbu na Telegramu povodom pada strateški važnog grada Limana na istoku Ukrajine, optuživši ruskog generala Aleksandra Lapina koji je rukovodio odbranom grada za propuste u komandovanju.

Kadirov se obrušio na generala Lapina

"Odbranom ovog dela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Taj isti Lapin je dobio odlikovanje zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini. General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom", ocenio je Kadirov.

Čečenski vođa je dodao da se već dve nedelje zna da ruske snage na tom području imaju problem i da je o tome lično bio obavešten ali da njegova upozorenja upućena ruskom vojnom vrhu niko nije reagovao.

"Pre dve nedelje, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavestio da bi naši borci mogli da postanu laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne veruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana", pojašnjava čečenski vođa.

Kadirov je i objasnio kako je ruski general Lapin, komandant odbrane Limana, preselio svoj štab u Starobeljsk koji se nalazi stotinjak kilometara od ruskih vojnih snaga na tom području, dok je Lapin ostao u Lugansku.

Kadirova podržao Pigožin

Nakon toga, Kadirov je opisao i niz drugih detalja koji su s njegovog aspekta bili problematični za područje Limana.

"Kako možete brzo da upravljate jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju glavnokomandujući u Generalštabu", kaže Kadirov i dodaje da nije tako, on bi mu već oduzeo činove i poslao ga u prve redove.

"Vojni nepotizam neće nam doneti ništa dobro. U vojsci su potrebni ljudi čvrstog karaktera, hrabri, principijelni. Za nepotizam nema mesta, naročito ne u teškim vremenima", piše Kadirov.

Na Kadirovu izjavu na Telegramu reagovao je i savetnik ukrajinskog premijera Aleksej Arestovič koji ovakav nastup Kadirova, koga je podržao i šef paravojne Wagner grupe Jevgenij Pigožin, znači da je Putin u problemu jer, kako smatra, "ne kontroliše odnose između subjekata vojnopolitičkog rukovodstva na različitim nivoima".

Podsetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da su se ruski vojnici povukli iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini zbog rizika da budu u potpunom okruženju te da su se prebacili na povoljnije položaje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()