Papa Franja 'Gradu i svetu': Svet čezne za mirom

'Dok mnogi sede za bogatom prazničnom trpezom, ogromna količina hrane u svetu se svakodnevno baca, a novac se daje za naouružanje', poručio je poglavar rimokatoličke crkve

25.12.2022. 14:12
  • Podeli:
Papa Franja_Božić_obraćanje_Urbi et Orbi_Foto Reuters-63a84b0204a0f.webp Foto: Reutres

U tradicionalnom božićnom obraćanju "Urbi et orbi" ("Gradu i svetu") sa balkona Bazilike Svetog Petra u Rimu, papa Franja je pozvao na kraj rata u Ukrajini i u drugim delovima sveta, istakavši da "svet čezne za mirom."

"Pogledajmo u lica svoj deci sveta koja čeznu za mirom. Pogledajmo u lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić provode u tami i hladnoći, daleko od svojih domova zbog ratnih razaranja koja traju već 10 meseci," saopštio je papa desetinama hiljada vernika koji su se okupili na Trgu Svetog Petra u Vatikanu da čuju njegove reči.

Rat u Ukrajini "ne sme da zaseni druge konflikte u svetu", u oblastima kao što su Sirija, Mijanmar, Iran, Haiti ili region Sahel u Africi, ni brigu za ljude koji u njima stradaju, poručio je poglavar rimokatoličke crkve, prenosi Rojters.

Papa je apelovao i na obnovu dijaloga između Izraelaca i Palestinaca u svetoj zemlji rođenja Isusa Hrista.

"Dok mnogi sede za bogatom prazničnom trpezom, ogromna količina hrane u svetu se svakodnevno baca, a novac se daje za naouružanje", razočarano je konstatovao papa.

On je pozvao je vernike da smisao Božića ne traže u "lažnom sjaju proslave praznika", već u pomoći beskućnicima, migrantima, izbeglicama i siromašnima koji traže našu utehu i zaštitu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()