Papa se izvinio posle uvrede na račun homoseksualaca

Mediji su naveli da je papa koristio italijanski izraz "frociaggine" koji se grubo prevodi kao "ped**luk"

28.05.2024. 17:30
  • Podeli:
papa franja-663284b3b9f5a.webp Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja nije nameravao da koristi homofobičan rečnik i izvinjava se svakome ko je uvređen njegovim rečima, saopštio je danas Vatikan, nakon što su italijanski mediji objavili da je papa u susretu sa italijanskim biskupima koristio pogrdan naziv za homoseksualce.

Mediji su naveli da je papa koristio italijanski izraz "frociaggine" koji se grubo prevodi kao "ped**luk", preneo je AP.

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima ''već postoji ped**luk''.

"Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi", rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Italijanski sajt Dagospia je prvi objavio o navodnom incidentu, za koji kaže da se desio 20. maja kada je poglavar Katoličke crkve susreo sa italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata.

Bruni je rekao da je Franja bio "svestan" izveštaja koji su se pojavili u javnosti.

Portparol Vatikana ponovio je da je papa pri stavu da su svi dobrodošli u crkvu, jer tu "niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mesta za sve".

Papa (87), kome su pripisivane zasluge da je pravio značajne iskorake ka LGBT zajednici otkako je postao poglavar pre 11 godina, sada je izazvao šok i zaprepašćenje, čak i kod njegovih pristalica.

Kada je došao na čelo Katoličke crkve 2013. godine, rekao je: "Ako je osoba gej i traži boga, pritom ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem?".
Prošle godine dozvolio je sveštenicima da blagoslove parove istog pola, što je naišlo na osudu kod konzervativne struje u crkvi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()