Patrijarh Kiril predvodio vaskršnju službu u Moskvi: Neka mir i ljubav jačaju odnos među nama

Ponoćnom liturgijom završeni su dani žalosti, počeo je Vaskrs – proslava povratka u život sina božijeg.

16.04.2023. 09:30
  • Podeli:
Tan2023-04-1601181262_5 patrijarh moskovski i cele rusije kiril Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-643b9f69d632d.webp Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pravoslavni Vaskrs slave Jerusalimska patrijaršija, ruska, grčka, bugarska, rumunska i etiopska pravoslavna crkva, a u Egiptu i pravoslavni Kopti. 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je vaskršnju službu u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Tokom ceremonije božanske liturgije, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril blagosiljao je više puta okupljene u Crkvi Hrista Spasitelja.

Uoči vaskršnje službe, rekao je da se na ruskoj istorijskoj zemlji dešavaju teški događaji i međusobne borbe.

''Apelujem i na Ruse i na Ukrajince, posebno na one koji su protiv svoje volje umešani u ovaj sukob. Neka Gospod blagoslovi zemlju našu, neka mir i ljubav jačaju odnos među nama, a mi verujemo da ćemo, milošću božijom, svi mi moći zaista da promenimo svet nabolje'', rekao je Kiril.

Vaskršnjoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i predsednik Vladimir Putin.

U Vitlejem je iz Jerusalima stigao blagodatni oganj, sveta vatra.

Ispred Crkve rođenja Hristovog brojni vernici pale sveće, čuje se pesma, a ples upotpunjava radosnu atmosferu.

Ponoćnom liturgijom završeni su dani žalosti, počeo je Vaskrs – proslava povratka u život sina božijeg.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()