Pentagon razmatra isporuku preciznih raketnih sistema Kijevu

GLSDB sistem, koji bi mogao biti isporučen u proleće 2023, kombinuje dve komponente – bombu malog prečnika GBU-39 sa raketnim projektilom M26

28.11.2022. 18:12
  • Podeli:
Rakta_GLSDB_Foto YouTube Saab-1669658993461.webp Foto: YouTube / Saab

Pentagon razmatra predlog Boinga da Ukrajini isporuči jeftine, precizne raketne sisteme (GLSDB), koji će omogućiti Kijevu da napadne ruske trupe daleko iza borbenih linija, u jeku napora zapadnih zemalja da zadovolje potrebe Ukrajine za novim naoružanjem.

Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid, GLSDB bi mogao biti isporučen u proleće 2023. godine.

Ovaj sistem kombinuje dve komponente - bombu malog prečnika GBU-39 sa raketnim projektilom M26. Obe komponente su jeftine, a SAD ih poseduje u velikim količinama, prenosi Rojters.

"Važno je nabaviti veliku količinu oružja po pristupačnim cenama", rekao je stručnjak za oružje i bezbednost u Centru za strateške i međunarodne studije Tom Karako.

Portparol Pentagona, poručnik Tim Gorman, nije želeo da pruži konkretne informacije o oružju koje Pentagon planira da isporuči Ukrajini, ali je rekao da su SAD i njeni saveznici "identifikovali i razmotrili najprikladnije sisteme" koji bi pomogli Kijevu, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()