Peskov: Kao naslednica SSSR, Rusija zadržava stav o nezavisnoj Palestini

Većina zapadnih zemalja ne priznaje palestinsku državu

23.05.2024. 17:16
  • Podeli:
Tan2024-05-1423222256_8 dmitri peskov Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-664f5e4058b71.webp Foto: Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija, kao naslednica SSSR-a, zadržava poziciju kojom priznaje nezavisnost Palestine, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Mi to posmatramo u kontekstu da je Palestina priznata kao nezavisna država još u vreme Sovjetskog Saveza. Rusija, kao naslednica Sovjetskog Saveza, zadržava ovu poziciju'', istakao je Peskov, prenosi TASS.

Ranije ove nedelje, Irska, Španija i Norveška saopštile su da će priznati nezavisnu Palestinu 28. maja, a Izrael je kao odgovor opozvao svoje ambasadore iz ovih zemalja.

Ukupno 143 od 193 zemlje članice UN, uključujući Srbiju, priznaju nezavisnost Palestine. 

Većina zapadnih zemalja ne priznaje palestinsku državu, a u aprilu je visoki predstavnik EU Žozep Borelj najavio da će nekoliko zemalja EU priznati Palestinu pre kraja maja. 

Zemlje članice EU koje priznaju Palestinu uključuju Bugarsku, Mađarsku, Kipar, Maltu, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Češku i Švedsku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()