Peskov odgovorio na vest o kojoj bruji svet: Da li će Vagner pomoći Hezbolahu u ratu sa Izraelom?

U tekstu WSJ se ističe da Vagner planira da snabde Hezbolah sistemom "pancir-S1", u NATO-u poznat kao "SA-22"

03.11.2023. 14:18
  • Podeli:
vagner grupa Prigozhin Press Service via AP via Tanjug-649adc03a4619.webp Foto: Prigozhin Press Service via AP/Tanjug

 Kremlj je danas odbacio natpise "Vol strit džurnala" (WSJ) da ruska privatna vojna grupa Vagner planira da obezbedi militantnom libanskom Hezbolahu protivvazdušni sistem, poručujući da takva priča nema osnova jer Vagner "de fakto ne postoji". 

"Već smo rekli da, de fakto, takva grupa (Vagner) ne postoji", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Komentarišući saznanja da je sin osnivača Jevgenija Prigožina, Pavel (25) postao vođa te grupe posle pogibije njegovog oca u helikopterskoj nesreći, Peskov je na konferenciji za novinare rekao da to nije pitanje za rusku državu.

 "Ovo nije pitanje za nas. To nije tema kojom se bavimo i nemamo nikakve informacije o tome", rekao je Peskov.

Ranije je WSJ objavio, citirajući neimenovane američke zvaničnike, da SAD veruju da Vagner planira transfer naoružanja Hezbolahu.

"Sve ove priče, po nekom pravilu, nemaju nikakvog osnova. Postoje hitni kanali komunikacije između (ruske i američke) vojske, i ako postoji stvarna zabrinutost zbog nečega, oni (Amerikanci) uvek mogu da nam prenesu", izjavio je Peskov.

U tekstu WSJ se ističe da Vagner planira da snabde Hezbolah sistemom "pancir-S1", u NATO-u poznat kao "SA-22", koji koristi protivvazdušne projektile i oružje za obaranje aviona.

Grupa Vagner, čiji je osnivač Jevgenij Prigožin poginuo u helikopterskoj nesreći u avgustu, nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()