Peskov: Za Rusiju nema granica u međunarodnoj saradnji uprkos Međunarodnom krivičnom sudu

Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina

04.09.2024. 10:26
  • Podeli:
Dmitrij Peskov - Profimedia-65e5a749967f8.webp Foto: Profimedia

Međunarodni krivični sud (MKS) ne može da ograniči međunarodne kontakte Rusije, globalna većina izražava veliko interesovanje za našu zemlju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Cela ova priča sa MKS, koji mi ne priznajemo, ne može i neće biti ograničavajući faktor odnosa Rusije sa partnerima i državama koje su zainteresovane za razvoj bilateralnih odnosa, za realizaciju međunarodnih kontakata. Ovo možemo nedvosmisleno reći“, rekao je Peskov novinarima.

Ovim rečima je portparol odgovorio na pitanje može li se očekivati da ruski predsednik nakon uspešne posete Mongoliji poseti i druge zemlje, koje priznaju nadležnost MKS.

„Globalna većina ima mnogo širu viziju međunarodne saradnje od granica koje postavlja MKS. Time ćemo se rukovoditi. Globalna većina je veoma zainteresovana za našu zemlju, a mi i sami ispoljavamo zainteresovanost i realizovaćemo ove planove“, istakao je Peskov.

Prethodno, Putin je 2. septembra prvi put doputovao u posetu zemlji koja priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda. Reč je o Mongoliji, čije su vlasti pozvale ruskog predsednika da učestvuje u svečanim događajima povodom 85. godišnjice vojne pobede sovjetskih i mongolskih snaga nad Japanom na reci Halhin Gol.

Podsećamo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()