Petina stanovnika Nemačke nisu - Nemci

Popis je bio 2021. i stoga ne uključuje izbeglice iz Ukrajine.

02.03.2023. 21:03
  • Podeli:
nemačka pixaba-640100f525cbd.webp Foto: Pixabay

Među 84 miliona stanovnika Nemačke, 17,3 odsto se uselilo od 1950. godine, a još 5,7 odsto stanovništva su njihovi potomci. Sve u svemu, useljenici i njihova deca čine 23 odsto nemačkog stanovništva, navodi savezni zavod za statistiku.

Brojke se odnose na poreklo žitelja Nemačke, na osnovu kriterijuma, ne i na državljanstvo. Prema važečoj definiciji, imigrantsku istoriju imaju građani koji su od 1950. sami doselili u Nemačku ili su im oba roditelja useljenici.

Kategorija, prema tome, pokriva najmanje dve generacije. Statistički koncept je preporučila stručna komisija vlade, kao "jednostaviju za međunardno poređenje."

Prema popisu od pre dve godine, u kategoriju sa useljeničkom istorijom stoga upada skoro 19 miliona ljudi, odnosno tih 23 odsto građana.

Od 1950. u Nemačku se uselilo 14,2 miliona ljudi, a još 4,7 miliona su njihovi potomci rođeni u Nemačkoj. Prema preporuci komisije, u tu grupu ne spadaju građani sa samo jednim roditeljem strancem. U tu grupu ulazi još 3,7 miliona ljudi ili 4,5 odsto stanovništva.

U poređenju sa drugim državama Evropske unije i podacima Eurostata, udeo direktnih useljenika od 17,3 odsto u Nemačkoj osetno je iznad proseka od 10,3 odsto u svih 27 članica.

Najviše useljenika, 22 odsto, imaju Malta, Kipar i Švedska, a najmanje, manje od jedan odsto, Bugarska, Rumunija i Poljska.

Popis je bio 2021. i stoga ne uključuje izbeglice iz Ukrajine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()