Pirotehnička obuka krenula po zlu: U eksploziji u Češkoj poginuo vojnik, osmoro povređeno

U saopštenju se dodaje da je Vojna policija pokrenula krivični postupak u vezi sa ovim incidentom

17.06.2024. 18:45
  • Podeli:
češka vojska, vojni poligon libava, 10 maj 2024 - profimedia-66706714a8356.webp Foto: Profimedia

Češki vojnik poginuo je danas u  eksploziji municije u vojnom kampu Libava u gradu Olomuc na istoku zemlje, a osam osoba je povređeno, saopštilo je češko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi, municija je eksplodirala tokom planirane pirotehničke obuke.

"Povređeno sedam profesionalnih vojnika i jedan civil. Nažalost, jedan vojnik je preminuo na mestu", saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Vojna policija pokrenula krivični postupak u vezi sa ovim incidentom, javila je češka TV24.

Ministarka odbrane Jana Černohova koja je obišla vojni poligon (ODS) izrazila je saučešće porodici poginulog vojnika i saopštila da je reč o tragičnoj nesreći koja nema veze sa međunarodnom situacijom.

"Imala sam priliku da razgovaram sa dva ranjena vojnika. Niko od povređenih u vojnoj bolnici Olomuc nije životno ugrožen", navela je Černohova na platformi Iks.

Ona nije navela više informacija o istrazi koja je u toku. 

"Istragu sprovodi vojna policija jer se nesreća dogodila u vojnom rejonu. Čim budu imali bilo kakvu informaciju, obavestiće javnost. U ovom trenutku, međutim, nema indicija da je reč o bilo kakvoj sabotaži", dodala je ministarka. 

Vojna oblast Libava je poligon za obuku profesionalnih vojnika, aktivnih rezervista i dobrovoljnih vojnih vežbi. 

Tu se obučavaju i ukrajinski vojnici u okviru misije pomoći Evropske unije Ukrajini. 

Prošle godine Češka je zajedno sa Poljskom obučila njih više od 4.000,a  za isto toliko ukrajinskih vojnika odobren je mandat i za ovu godinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()