Planirali napade na Jevreje u Evropi: Nemačka i danska policija uhapsile pripadnike Hamasa

Evropski zvaničnici su ranije upozorili na povećan rizik od napada islamista radikalizovanih ratom Izraela i Hamasa

14.12.2023. 17:28
  • Podeli:
nemačka policija pixabay-654b769da4d6f.webp Foto: Pixabay

Četvorica pripadnika palestinske militantne grupe Hamas uhapšena su pod sumnjom da su planirali napade na jevrejske institucije u Evropi, saopštilo je danas nemačko tužilaštvo.

Trojica osumnjičenih privedena su u Berlinu, a četvrti u Roterdamu, u Holandiji, prenosi Rojters.

Sva četvorica su dugogodišnji članovi Hamasa i blisko su povezani sa rukovodstvom vojnog ogranka te grupe, tvrde tužioci.

"Moramo da učinimo sve što možemo da osiguramo da Jevreji u našoj zemlji više ne moraju da strahuju za svoju bezbednost", rekao je nemački ministar pravde Marko Bušman.

Hapšenja i u Danskoj i Holandiji

Tri osobe su uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske i jedna osoba u Holandiji zbog sumnje da su planirali da izvrše terorističke napade, saopštila je danas danska policija.

Prema rečima Fleminga Drejera iz Danske bezbednosno-obaveštaje službe, slučaj je vezan za inostranstvo i "kriminalne bande", prenosi AP.

"Tražene osobe su u inostranstvu. Ovo je ozbiljna situacija", rekao je Drejer.

Nivo opasnosti od terorizma je na četvrtom stepenu u Danskoj, od koga je samo jedan viši.

Ranije ovog meseca evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson upozorila je da se Evropa suočava sa "ogromnom opasnošću od terorističkih napada" u periodu božićnih praznika kao posledicom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()