Počela registracija kandidata za predsedničke izbore u Iranu 28. juna

Period izborne kampanje trajaće od 12. do 27. juna.

30.05.2024. 17:48
  • Podeli:
izbori iran AP PhotoVahid Salemi tanjug-664b89a0b807e.webp Foto: AP PhotoVahid Salemi Tanjug

Proces registracije za predsedničke izbore u Iranu 28. juna počeo je danas u sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u glavnom gradu Teheranu.

Registracija kandidata počela je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Ahmada Vahidija.

Nakon što podnosioci zahteva dostave neophodnu dokumentaciju u roku od pet dana, imena kandidata će biti predata Ustavnom savetu, 12-članom telu koje nadgleda izbore i zakonodavstvo i koje će doneti konačnu odluku o kandidatima, prenosi agencija Tasnim.

Period izborne kampanje trajaće od 12. do 27. juna.

Bivši predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u severozapadnim planinskim šumama 19. maja.

U tragičnoj nesreći poginulo je i sedmoro iranskih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

Prema Ustavu, prvi potpredsednik Mohamed Mokber preuzeo je dužnost predsednika po odobrenju vođe islamske revolucije ajatolaha Sejeda Alija Hamneija.

Potom je formiran savet koji čine predsednik Skupštine, predsednik pravosuđa i prvi potpredsednik koji će u roku od 50 dana, u skladu sa Ustavom, organizovati izbor novog predsednika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()