Počele iznenadne vežbe ruske Pacifičke flote

Iznenadne vežbe Pacifičke flote počele su 14. aprila

17.04.2023. 10:22
  • Podeli:
pacifička flota rusija reuters-643d0170ca908.webp Foto: Reuters

U skladu sa odlukom predsednika Rusije Vladimira Putina, 14. aprila je ruska vojska počeka iznenadnu proveru gotovosti Pacifičke flote.

Na vežbama učestvuje više od 25.000 vojnika, 167 brodova, 12 podmorica i 89 aviona i helikoptera, prenosi Interfaks, navodeći da je ove podatke ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo Putinu.

Prema njegovim rečima, snage i trupe koje učestvuju u inspekciji dovedene su u punu borbenu gotovost i počele su da izvršavaju zadatke borbene obuke. 

Šojgu je rekao da je u toku druga faza vežbi, a da će u završnoj fazi, od 18. aprila, strateški bombarderi Pacifičke flote u centralnom delu Tihog okeana uvežbavati udare na grupe brodova zamišljenog neprijatelja.

Putin je na sastanku istakao da se od razvoja flote, uključujući Pacifičku, nije odustalo. 

"Danas imamo jasne prioritete za upotrebu Oružanih snaga, pre svega se to tiče ukrajinskog pravca i svega što je u vezi sa zaštitom našeg naroda u Donbasu, na ostalim novim teritorijama. Ali zadatke razvoja flote niko nije otkazao niti povukao i zato vas molim da nastavite ovaj posao, naravno, da obratite pažnju i na razvoj i pripremu sličnih događaja u drugim flotama", rekao je Putin.

Ocenio je da je prva etapa iznenadne inspekcije Pacifičke flote održana na veoma visokom nivou.

Iznenadne vežbe Pacifičke flote počele su 14. aprila, a Šojgu je tada izjavio da je njihov cilj "izgradnja sposobnosti Oružanih snaga za rešavanje zadataka odbijanja agresije potencijalnog neprijatelja sa okeana i mora".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()