Počeli američki međuizbori: Ankete na strani republikanaca

Amerikanci biraju 435 predstavnika u Donjem domu Kongresa - Predstavničkom domu, 35 predstavnika od 100 u gornjem domu - Senatu, kao i 36 guvernera država, zajedno sa brojnim drugim lokalnim zvaničnicima.

08.11.2022. 13:03
  • Podeli:
Međuizbori_Kongres_Reuters-1667853521359.webp Foto: Reuters

Birališta na tzv. međuizborima, na kojima Amerikanci danas biraju nove predstavnike za Kongres, guvernere i predstavnike lokalne vlasti, otvorena su u nekim delovima SAD.

Tokom perioda prevremenog glasanja svoju volju je iskazalo više od 40 miliona građana, prenosi Gardijan.

Amerikanci biraju 435 predstavnika u Donjem domu Kongresa - Predstavničkom domu, 35 predstavnika od 100 u gornjem domu - Senatu, kao i 36 guvernera država, zajedno sa brojnim drugim lokalnim zvaničnicima.

Kako bi osvojili većinu u Predstavničkom domu, republikancima je potrebno pet mesta, a samo još jedno da bi preuzeli kontrolu nad Senatom.

 

Ovi međuizbori, koji se tako nazivaju jer "padaju" na polovini predsedničkog mandata, biće i svojevrni referendum o aktuelnoj administraciji predsednika Džozefa Bajdena, koja se suočava sa brojnim izazovima u vreme velike polarizacije američkog društva.

Demokratska stranka koju predvodi Bajden mogla bi se suočiti sa porazom, čak i u delovima zemlje u kojima demokrate obično dobro prolaze.

Ankete su na strani republikanaca i velika je verovatnoća da će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom. Demokrate kontrolišu oba doma od 2020. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()