Počeli pregovori Rusije i Ukrajine

Delegacije dve zemlja stigle na belorusko-ukrajinsku granicu

28.02.2022. 10:31
  • Podeli:
ukrajina-vojnik-oklopni-transporter-unian.jpg

Prvi direktni razgovori ruske i ukrajiske strane, četira dana od početka gresije na Ukrajinu, počeli su u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, potvrđeno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Delegacije Rusije i Ukajine dočekao je šef administracije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, Vladimir Makej.

Glavna tema pregovora je momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine, javila je ukrajinska agencija UNIAN. Ukrajinski mediji su naveli da je sam početak sastanka prenošen putem interneta, ali da je kasnije prenos prekinut na zahtev ruske strane.

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prethodno je saopšteno da se u delegaciji te zemlje nalaze ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki, lider partije Sluga naroda David Arahamija i poslanik ukrajinske Rade Rustem Umerov, objavila je ukrajinska agencija UNIAN.

Rusija i Ukrajina: Istorija jednog dugog sukoba

Koreni sukoba Rusije i Ukrajine su duboki, a njihova suština je da Moskva nikako ne želi da se pomiri sa nezavisnošću Kijeva

Prethodno je ruski pregovarač Vladimir Medinski izjavio da je Rusija zainteresovana za postizanje sporazuma koji je u interesu obe strane u razgovorima sa Ukrajinom. Medinski je na čelu delegacije, koju sačinjavaju i ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin i predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki.

Savet bezbednosti Ujedinjnih Nacija za danas je sazvao specijalnu hitnu sednicu Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

O regovora između Rusije i Ukrajine oglasio se i Vatikan. Visoki zvaničnik papske države, kardinal Pjetro Parolin, ponudio je usluge Svete stolice za pregovore saopštivši da je Vatikan "uvek spreman da pomogne stranama da se vrate na taj put". Prethodno je, u petak, Papa Franja posetio ambasadu Rusije u Vatikanu, gde je od ambasadora zatražio prekid borbi i povratak pregovorima, izjavio je Parolin za italijanske medije.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()