Podzemni požari pustoše šume Francuske

Na jugozapadu Francuske, gde se prošlogodišnji požari još nisu u potpunosti ugasili, a uskoro počinje nova sezona požara.

Autor: Srđan Ristić
27.03.2023. 19:45
  • Podeli:

U julu je požar harao područjem jezera Buske, 35 kilometara južno od Bordoa, kao i na više od 20.000 hektara u jugozapadnoj Francuskoj. Osam meseci kasnije, podzemni deo tla, zbog sagorevanja mrkog uglja, i dalje  gori.

U vinogradskom području Žironde i njegovim šumama iz zemlje izlaze oblaci dima koji mirišu na spaljenu gumu. Zemljište se urušava, drveće pada, a novi požari počinju.

"Drveće je maksimalno iskrčeno svuda okolo, tako da sada ima manje zapaljivog materijala, jer su velike površine takođe i posečene. Ali još ima nekih zelenih delova, a postoji vegetacija koja će se vratiti u proleće i koja će takođe biti zapaljiva. Zato moramo da sprečimo da požari ponovo da počnu iz ovih žarišta", kaže Žulijom Karni iz Francuske agencije za šumarstvo.

Od zvaničnika do radnika u drvnoj industriji, svi se slažu da su čisti putevi i protivpožarni razboji u šumama ključni za usporavanje požara.

"Ako sutra ili za 15 godina bude požara, i ako se ovi putevi ne obnove, kako će im vatrogasne jedinice pristupiti? Kako će spasilačke službe moći da im priđu? Ako neko padne sa planinskog bicikla, kako ćete dovesti hitnu tamo? Time treba da se bave opštine", dodaje Vinsent Dedije, gradonačelnik mesta Orinje

Požari koji su opkolili obližnji grad Orinje i raselili njegove stanovnike na dve nedelje, odavno su ugašeni. Vatrogasci su uspeli da spasu sve osim jedne kuće.

"To više nije selo koje sam poznavao: bilo je šume, mogli smo da pešačimo, bilo je divno.Sada, to je pustinja. Izgleda kao na mesecu", opisuje Bernar Morlo, stanovnika Orinja.

Izgorele površine biće ponovo zasađene naredne godine. Stručnjaci sugerišu da bi pojedine vrste jačeg drveća učinile da šuma bude otpornija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()