Pola godine prisluškivanja: Kako su ruski hakeri upali u sistem ukrajinskog telekom giganta

Hakovanje je počelo u maju ove godine

04.01.2024. 08:54
  • Podeli:
Rusija_haker_ruski haker_dezinformacije_Foto Profimedia-643ff2215facb.webp Foto: Profimedia

Ruski hakeri su bili prisutni u sistemu ukrajinskog telekom giganta Kijevstar najmanje od maja prošle godine, u sajbernapadu koji bi trebalo da predstavlja "veliko upozorenje" Zapadu, rekao je za Rojters šef odeljenja za sajberbezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ilja Vitijuk.

Hakovanje, jedno od najvećih od početka ruskog napada na Ukrajinu pre skoro dve godine, uticao je negativno na oko 24 miliona korisnika Kijevstara od 12. decembra.

On je ove napade nazvao razarajućim sa ciljem da zadaju psihološki udarac i prikupe obaveštajne podatke.

"Ovaj napad je velika poruka, veliko upozorenje, ne samo Ukrajini, već celom zapadnom svetu, da shvati da niko nije nedodirljiv", ocenio je Vitjuk.

Šef sajber odeljenja pri SBU je rekao da je Kijevstar kompanija koja je mnogo uložila u sajber bezbednost.

Međutim, napad je obrisao "skoro sve", uključujući i hiljade virtuelnih servisa i podatke sa kompjutera, dodaje Vitjuk, što je, kako je ocenio, verovatno prvi primer destruktivnog sajbernapada u kojem je uništena srž telekom operatera.

"SBU je procenila da su hakeri mogli da ukradu privatne informacije, da pronađu lokacije telefona, presretnu SMS poruke, a možda i da otmu Telegram naloge", rekao je Vitjuk.

On je istakao da je SBU pomogla Kijevstaru da povrati svoje sisteme u svega nekoliko dana i da odbije nove sajbernapade.

U jednom trenutku SBU je morala da resetuje čitav sistem telekom kompanije, što je nateralo ljude da stoje u redovima i čekaju na nove SIM kartice. Najviše uticaja imalo je na ljude koji su preko SIM kartica vršili plaćanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()