Policija neutralisala jednu osobu u centru Brisela: Sumnja se da je reč o ubici navijača

U pucnjavi u Briselu ubijena su dva švedska navijača

17.10.2023. 09:04
  • Podeli:
brisel pucnjava belgija AP PhotoNicolas Landemard via Tanjug-652e3200443a9.webp Foto: AP PhotoNicolas Landemard via Tanjug

Mediji javljaju da je policija neutralisala jednu osobu u kafiću u briselskom predgrađu Šarbeku.

Policija ubila osumnjičenog

RTBF navodi da je jedna osoba upucana u grudi i da je prevezena u bolnicu, što je potvrdilo i tužilaštvo.

Njen identitet još nije utvrđen.

Muškarac je upucan u grudi i prebačen je na odeljenje intenzivne nege.

RTBF saznaje da je terorista preminuo u 9.30 minuta.

Prethodno je belgijska televizija VRT javila da je ubijen osumnjičeni za napad u Briselu, ali je Rojters preneo izjavu tužioca koji kaže da još nije izvesno da je zaista reč o osumnjičenom za napad na švedske navijače.

Kod osobe koju je policija neutralisala pronađeno je automatsko oružje, isto kao ono koje je korišćeno u sinoćnom napadu, rekao je ministar unutrašnjih poslova za VRT.

U međuvremenu, iz tužilaštva je saopšteno da postoji snažna pretpostavka da je osoba koju je policija neutralisala zaista napadač na švedske navijače, jer je oružje koje je pronađeno slično onom koje je korišćeno u sinoćnom napadu, prenosi RTBF.

Osumnjičeni za pucnjavu identifikovan

Osumnjičeni za pucnjavu identifikovan je kao Abdeselam L., star 45 godina, iz Šerbeka, a poreklom iz Tunisa, javlja belgijski RTBF.

Premijer je, na pres-konferenciji u ranim jutarnjim satima, rekao da je on neregularno boravio u Belgiji. Kako je rekao, 2019. godine je odbijen njegov zahtev za azil, ali je napustio opštinu na kojoj je živeo, te mu nalog da napusti zemlju nikad nije uručen.

Policiji je poznat po trgovini ljudima, ilegalnom boravku i ugrožavanju bezbednosti države.

Godine 2016. jedna strana služba ga je prijavila kao osobu radikalizovanog profila, spremnog da se bori u zoni sukoba za džihad, ali to je tada bilo samo deo desetina dnevnih izveštaja ovog tipa, objasnio je ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn.

Nedavno je navodno pretio jednom stanovniku Centra za azil, koji je prijavio i da je Abdeselam L. u Tunisu optužen za terorizam, ali su belgijski organi utvrdili da je ipak bilo reči o povredi običajnog prava.

On nije bio detektovan kao neposredna teroristička pratnja, objasnio je ministar.

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni za sinoćnju pucnjavu u Briselu, u kojoj su ubijene dve osobe, preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()