Poljska razmatra transfer aviona MiG-29 Ukrajini: "Možda nam saveznici pomognu u odbrani našeg neba"

Zelenski je to pitanje pokrenuo u razgovorima sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom

13.09.2024. 21:31
  • Podeli:
mig-29-1533260_1920 pixabay-64144b65df2e2.webp Foto: Pixabay

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da Varšava razmatra prebacivanje sledećih serija vojne pomoći Ukrajini, uključujući, verovatno, njene lovce MiG-29.

"Razmišljamo o transferu još jednog paketa opreme, verovatno aviona MIG-29. Danas su oni potrebni za zaštitu poljskog neba, ali možda će nam saveznici pomoći u misiji 'Air Policing' nad Poljskom, što bi nam omogućilo da preduzmemo ovaj korak", rekao je Sikorski  na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibihom, prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je naglasio da su Kijevu veoma potrebni poljski MiG-29, pošto su dobro opremljeni, a sa njima Ukrajina neće gubiti vreme na obuku pilota. 

Prema njegovim rečima, on je to pitanje pokrenuo u razgovorima sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom, ali za sada, kako je naveo, "nema pozitivnog rešenja".

Tusk je u julu rekao da Poljska neće moći da preda svoje avione MiG Ukrajini dok od saveznika ne dobije modernije avione da ih zameni. 

Klauzula o prenosu poljskih MiG-ova Ukrajini uvrštena je u bezbednosni sporazum između Ukrajine i Poljske, potpisan 8. jula u Varšavi.

Prethodno je Poljska već prebacila u Ukrajinu deset lovaca MiG-29.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()