Poljski premijer upozorio Ukrajinu: Ne stvarajte savez sa Nemcima, oni se se uvek na kraju dogovore sa Rusima

Moravjecki je podsetio da je "Poljska bila ta koja je primila nekoliko miliona Ukrajinaca".

02.10.2023. 12:08
  • Podeli:
Mateusz Morawiecki zelenski reuters-651a819d682d1.webp Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je Ukrajinu da ne stvara bliski savez sa Nemačkom, u trenutku zaoštrenih odnosa između Varšave i Kijeva.

Britanski Skaj njuz prenosi navode Ukrinforma da je Moravjecki optužio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog "veoma neodgovarajućih reči" izgovorenih u UN nakon što je ovaj poručio da će poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita biti od pomoći Rusiji.

Navodi se da je Moravjecki kazao da će "zaštititi poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agro-oligarha", dok spor oko žita produbljuje jaz između saveznika dok se izbori u Poljskoj približavaju.

"Ja shvatam da (Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam vas da će Nemci uvek nastojati da postignu nekakav dogovor sa Rusima preko leđa centralnoevropskih zemalja", naveo je Moravjecki.

On je podsetio da je "Poljska bila ta koja je primila nekoliko miliona Ukrajinaca".

"Poljaci su bili ti koji su prihvatili Ukrajince pod svoj krov i mi smo bili ti koji su najviše pomogli kada su Nemci želeli da pošalju 5.000 šlemova u opkoljeni Kijev. A to ne bi trebalo da se zaboravi, gospodine predsedniče Zelenski", zaključio je premijer Poljske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()