Poplave u Libiji: Više od 5.300 tela pronađeno u Derni

Poplave u Libiji pogodile su mnoge ljude koji su već bili ranjivi, uključujući hiljade migranata.

13.09.2023. 12:56
  • Podeli:
libija poplave andolija-650023120718d.webp Foto: Andolija

Više od 5.300 tela pronađeno je u libijskom gradu Derna, a očekuje se da će se broj poginulih u poplavama značajno povećati, možda čak i udvostručiti, izjavio je danas ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja vodi istočnu Libiju Hičem Abu Čkiuat.

"More neprestano izbacuje desetine tela", rekao je ministar za Rojters, navodeći da će obnova Derne koštati milijarde dolara. 

Međunarodna Organizacija za migracije (IOM) u Libiji saopštila je danas da je najmanje 30.000 osoba raseljeno u Derni, gradu koji je najviše pogođen olujom "Danijel". 

IOM je naveo da je poznato da je 6.085 osoba raseljeno u drugim područjima pogođenim olujom, uključujući Bengazi. Italija je saopštila da je danas pokrenula akciju za pružanje pomoći Libiji nakon poplava, javila je ANSA.

Satelitske fotografije Derne pre i nakon poplava pokazuju štetu i razmere poplava koje su pogodile taj istočni lučki grad, tako da je relativno uzak plovni put kroz centar grada sada nekoliko puta širi, a da su sve zgrade koje su se nalazile duž puta srušene, preneo je Rojters. 

Fotografije takođe pokazuju da očigledno velika šteta pričinjena i u drugim delovima grada gde su srušene zgrade u poplavama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uputio je saučešće libijskim vlastima i porodicama poginulih, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Gutereš je rekao da UN rade sa vlastima na proceni potreba i podršci naporima za pružanje pomoći.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je više od 1,8 miliona ljudi pogođeno poplavama u Libiji. 

Poplave u Libiji pogodile su mnoge ljude koji su već bili ranjivi, uključujući hiljade migranata.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, u Libiji živi oko 600.000 migranata, od kojih su neki u pogođenim područjima.

Libija je tranzitna zemlja za migrante iz više od 40 zemalja na putu ka Evropi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()