Posle sastanka sa Putinom kineski predsednik planira razgovor sa Zelenskim

Predstojeći sastanci odražavaju napore Pekinga da igra aktivniju ulogu u posredovanju u okončanju rata u Ukrajini, očekuje se da razgovor sa Zelenskim bude virtuelan

13.03.2023. 14:21
  • Podeli:
Vladimir Putin_Si Đinping_Foto Reuters-640f19083ff80.webp Foto: Reuters

Kineski lider Si Đinping planira da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim prvi put od početka rata u Ukrajini, verovatno nakon što sledeće nedelje poseti Moskvu i sastane se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja Vol Strit Žurnal (WSJ), pozivajući se na upućene izvore.

Ti sastanci odražavaju napore Pekinga da igra aktivniju ulogu u posredovanju u okončanju rata u Ukrajini, a očekuje se da razgovor sa Zelenskim bude virtuelan, navode izvori WSJ.

Istovremeno, kineska državna agencija Sinhua javila je danas da će dijalog između Komunističke partije Kine (KPK) i drugih političkih partija iz celog sveta biti održan u sredu posredstvom video veze, prenosi N1.

Te razgovore najavio je portparol Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta KPK Hu Džaoming, navodeći da će na ceremoniji otvaranja sastanka na visokom nivou u dijalogu sa svetskim političkim partijama uvodno izlaganje imati generalni sekretar Centralnog komiteta KPK i predsednik Kine Si Đinping.

Događaj, nazvan „Put ka modernizaciji: odgovornost političkih partija“, okupiće lidere političkih partija i političkih organizacija iz mnogih zemalja, rekao je Hu Džaoming, navodi kineska agencija, podsećajući da je Kina bila domaćin prvog takvog dijaloga u Pekingu 2017. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()