Potpredsednik Evropske komisije: Proširenje je geostrateška investicija koja će ojačati EU

Sastanak Saveta za opšte poslove EU održava se povodom 20 godina od velikog proširenja EU 2004. godine, kada je 10 zemalja pristupilo Uniji

30.04.2024. 20:09
  • Podeli:
maroš šefčovič, 12 april 2024 - profimedia-663108ff5fc5d.webp Foto: Profimedia

Proširenje je veoma važna geostrateška investicija koja će Evropsku uniju učiniti jačom i efikasnijom, izjavio je danas  izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič nakon sastanka Saveta EU za opšte poslove, na kojem se razgovaralo o procesu proširenja EU. 

Šefčovič je novinarima u Briselu, posle sastanka na kojem je učestvovalo deset partnera sa evropskom perspektivom, među kojima je i Srbija, rekao da sledi naporan rad, kako sa strane Evropske unije, tako i zemalja kandidata i onih koji teže članstvu u EU. 

"Mi smo danas uradili mnogo da pripremimo teren", rekao je Šefčović.

On je dodao da će lideri EU na sledećem sastanku Evropskog saveta raditi na mapi puta u vezi sa narednim koracima. 

"A mi u komisiji ćemo započeti rad na godišnjim detaljnim pregledima politike 2025. godine", najavio je Šefčović.

U Briselu je danas održan drugi dan neformalnog sastanka Saveta EU za opšte poslove, tokom kojeg su ministri unutrašnjih poslova EU razgovarali o procesu proširenja EU, uključujući o vladavini prava u okviru procesa proširenja sa deset partnera sa evropskom perspektivom, među kojima je i Srbija.  

Sastanak Saveta za opšte poslove EU održava se povodom 20 godina od velikog proširenja EU 2004. godine, kada je deset zemalja pristupilo EU.

Tokom prve radne sesije ministri su se fokusirali na vladavinu prava u procesu proširenja, a na sastanku je Beograd predstavljao vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu za evropske integracije Miroslav Gačević.

Učestvovali su i predstavnici Crne Gore, Albanije, Turske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Moldavije i Prištine.

Prvog dana sastanka ministara unutrašnjih poslova u Briselu održana je ceremonija povodom 20 godina od vellikog proširenja, tokom koje je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da EU i zemlje kandidati moraju da budu spremni za proširenje do 2030. godine. 

On je poručio da naredni talas proširenja EU predstavlja geopolitički imperativ i "novi sastanak sa istorijom".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()