Potresna svedočenja preživelih iz voza smrti u Grčkoj: "Goreli smo"

Grčki ministar Karamanlis podneo ostavku zbog nesreće

01.03.2023. 16:31
  • Podeli:
grčka sudar vozova reuters-63ff6efd3317a.webp Foto: Reuters

Grčki ministar za infrastrukturu i saobraćaj Kostas Karamanlis podneo je danas ostavku, nakon što je u sinoćnom sudaru dva voza severno od Larise poginulo najmanje 36 ljudi, a 72 povređeno, preneo je danas grčki portal Ekatimerini.

Poginuli većinom mladi

Karamanlis je rekao da preuzima odgovornost za ''dugogodišnje neuspehe da se popravi stanje na železnicama'' i dodao da je podnošenje ostavke njegova dužnost i ''najmanje što je mogao da učini da oda počast žrtvama''.

On je naveo da, kada se desi nešto tako tragično, nije moguće nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

''U ove tri i po godine uložili smo sve napore da poboljšamo stanje. Nažalost, napori nisu bili dovoljni da se spreči ovakva nesreća. I ovo je veoma teško za sve nas i za mene lično'', rekao je Karamanlis.

Međugradski putnički voz sa oko 350 putnika koji je iz Atine krenuo za Solun, sudario se tokom noći  sa teretnim vozom, koji se u suprotnom smeru kretao istim kolosekom. 

Nesreća se dogodila kod mesta Tempi, severno od Larise, u Tesaliji.

Svedočenja preživelih

Kako javljaju grčki mediji, većina poginulih su mladi ljudi, studenti koji su se vraćali na fakultete sa produženog vikenda.

Grčka policija je uhapsila šefa železničke stanice u Larisi pod optužbom za ubistvo iz nehata. On je odlučno odbacio bilo kakvu krivicu, tvrdeći da je sudara došlo verovatno zbog tehničke greške.

Putnici iz voza opisali su sekunde iz noćne more, kako su nazvali trenutke nakon nesreće.

"Čuli smo prasak. Bilo je to nekoliko sekundi iz noćne more, prevrtali smo se u vagonu. Onda je nastala panika, pucali su kablovi, požar je odmah izbio. Dok smo se prevrtali, goreli smo. Vatra je bila s leve i desne strane", prepričao je 28-godišnji Stergios Minenis novinskoj agenciji Rojters.

"Sišli smo, buknula je vatra pored nas, ovaj čovek ovde video je rupu pa smo uspeli da izađemo", rekao je drugi svedok pokazujući na Minenisa.

Broj poginulih porastao na 40

 Broj poginulih u železničkoj nesreći u Grčkoj porastao je na 40, saopštili su danas na brifingu predstavnici Vatrogasne brigade i policije. Kako prenosi Ekatimerini, procenjuje se da će broj poginulih rasti.

Na lečenju su i 72 povređene osobe, od kojih je šest na intenzivnoj nezi.

Prethodno je grčka državna televizija ERT javila da se između 50 i 60 ljudi još vodi kao nestalo.

U Grčkoj je zbog tragedije proglašena trodnevna žalost.

Uzrok nesreće je i dalje nepoznat, a istraga će morati da odgovori na pitanje kako je moguće da su se dva voza koja su se sudarila vozila ceo kilometar na istom koloseku.

Ovo je najteža saobraćajna nesreća u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()