Pozamašna suma: EU šalje novu veliku ekonomsku pomoć Ukrajini

Ova vrsta pomoći pomaže Ukrajini da isplaćuje plate i penzije, održava ključne ustanove kao što su bolnice, škole i domaćinstva.

22.11.2023. 13:02
  • Podeli:
eu evropski parlament profimedia-0758427366-640461000e016.webp Foto: Profimedia

Ukrajinski ministar finansija izjavio je danas da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu 1.5 milijardu evra tranše pomoći.

Vlada Ukrajine je u toku 2023. godine primila 16.5 milijardi evra od Evropske unije i ministarstvo se nada da će u decembru stići dodatna pomoć, prenosi Rojters.

"Evropska unija nepokolebljivo podržava Ukrajinu. Platili smo 1.5 milijardu finansijske pomoći, što od početka invazije čini ukupno 83 milijarde. Naknadno, Evropska komisija je iznela predlog da se pomoć nastavi narednih godina u vidu dodatnih 50 milijardi, zaključno sa 2027. godinom," izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen.

Ova vrsta pomoći pomaže Ukrajini da isplaćuje plate i penzije, održava ključne ustanove kao što su bolnice, škole i domaćinstva.

Takođe, Ukrajina koristi EU pozajmicu da popravi infrastrukturu uništenu tokom ruskih napada, uključujući sisteme vode, energije, puteve i mostove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()