Pred Vrhovnim sudom završeno iznošenje argumenata o Trampovom imunitetu

Donald Tramp suočava se sa još tri krivične optužnice

25.04.2024. 21:08
  • Podeli:
tramp suđenje-661d4356b3ad7.webp Foto: Jabin Botsford/Pool Photo via AP

Pred američkim Vrhovnim sudom okončano je usmeno iznošenje argumenata o imunitetu bivšeg predsednika Donalda Trampa od krivičnog gonjenja zbog nastojanja da poništi poraz na predsedničkim izborima 2020.

Tramp se žalio najvišem američkom sudsku nakon što su sudovi manje nadležnosti odbili njegov zahtev da bude zaštićen od četiri krivične optužbe u vezi sa izborima 2020. godine.

Sledeća javna sednica zakazana je za 9. maj, objavila je predstavnica suda Gejl Kerli, ali nije poznato kada bi sud mogao doneti i saopštiti konačnu odluku u ovom slučaju, navodi Glas Amerike.

Sudije američkog Vrhovnog suda su tokom sednice iskazale skeptičnost prema tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa na osnovu kojih je od suda zatražio izjašnjavanje o imunitetu od krivičnog gonjenja.

Rojters je preneo da su sudije Vrhovnog suda konzervativne orijentacije, pokazale razumevanje za argument da bi predsednici trebalo da uživaju određeni imunitet u vezi sa mogućim krivičniim optužbama za određene postupke koje su preduzimali dok su obavljali predsedničku funkciju.

U američkom Vrhovnom sudu trenutno sa 6:3 dominira konzervativna većina koju čini troje sudija imenovanih tokom Trampovog mandata, uključujući Ejmi Koni Beret, Breta Kavanu i Nila Gorsača.

Donald Tramp suočava se sa još tri krivične optužnice koje proizilaze iz njegovih napora da poništi izborni poraz 2020. i rukovanja poverljivim dokumentima pošto je napustio Belu kuću 2021

On se izjasnio da nije kriv u tim slučajevima i tvrdi da su krivične tužbe podržane od strane demokratskih saveznika predsednika Džozefa Bajdena u cilju potkopavanja njegove kampanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()