Predsednik Meksika najavio prekid diplomatskih odnosa sa Ekvadorom

Ekvadorska policija upala u meksičku amabasadu tražeći bivšeg potredsednika Ekvadora

06.04.2024. 23:00
  • Podeli:
Andres Manuel Lopez Obrador Reutersž-66110a14e75fa.webp Foto: Reuters

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da će njegova zemlja prekinuti diplomatske odnose sa Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Kitu.

Lopez Obrador je u petak istakao da taj čin predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika, prenosi AP.

Predsednik Meksika je napisao na platformi X da će meksička vlada postupiti po zakonu i odmah proglasiti suspenziju diplomatskih odnosa sa Ekvadorom.

Ekvadorski policajci u petak su nasilno ušli u ambasadu Meksika u Kitu i priveli bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa, koji je tamo tražio politički azil.

Horhe Glas, Reuters

Upad se dogodio nekoliko sati nakon što je meksička vlada dala Glasu politički azil.   

Glas je možda najtraženiji čovek u Ekvadoru i suočava se sa istragama o korupciji, navodi AP.         

Predsedništvo Ekvadora saopštilo je u petak uveče da je Ekvador suverena država i da neće dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi.

Tenzije između dve zemlje eskalirale su u četvrtak, nakon što je predsednik Meksika rekao da Ekvador smatra "veoma nesrećnim" zbog poslednjih izbora na kojima je pobedio ekvadorski predsednik Danijel Noboa.

Ekvadorska vlada je, kao odgovor na tu izjavu, proglasila meksičkog ambasadora personom non grata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()