Predsednik Poljske počeo zvaničnu posetu Kini: U ponedeljak sa Sijem

Duda je uoči posete Pekingu izjavio da su glavni ciljevi posete šore otvaranje Kine za poljske poljoprivredne proizvode

22.06.2024. 17:44
  • Podeli:
andžej duda-6676f16ace008.webp Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP

Predsednik Poljske Andžej Duda doputovao je danas u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Susret dvojice predsednika planiran je za ponedeljak.

Duda će se sastati i sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsednikom Stalnog komiteta kineskog parlamenta Džao Lešijem, prenosi agencija PAP.

Tokom petodnevne posete, Duda će održati govore na ekonomskim forumima u Dalijanu i Šangaju, a u poljskoj ambasadi uručiće nagrade.

Duda je uoči posete Pekingu izjavio da su glavni ciljevi posete šore otvaranje Kine za poljske poljoprivredne proizvode.

"Potpisaćemo nekoliko sporazuma, ali najvažniji su tekući napori koji će, nadam se, biti uspešni u otvaranju kineskog tržišta za poljsku živinu", rekao je on i dodao da se nada da će kinesko tržište u budućnosti biti otvoreno i za govedinu iz Poljske. 

On je najavio da će se njegovi razgovori sa predsednikom Kine odnositi i na povećanje obima kineskih investicija u Poljskoj i bezbednosna pitanja. 

"Politička komponenta će takođe biti veoma važna. Imamo rat u Ukrajini, ali imamo i hibridni napad Belorusije na poljsku granicu, gde beloruske vlasti već tri godine guraju migrante protiv nas, terajući ih da ilegalno prelaze granicu", naveo je Duda.

On je naglasio da i budući završetak rata u Ukrajini zahteva diskusiju, napominjući da su odnosi Kine i Rusije partnerske prirode. 

"Nije tajna da je uticaj Kine, uključujući uticaj na Rusiju, svakako ogroman. Izneti svoj stav o ovom pitanju predsedniku Si Đinpingu je, po mom mišljenju, ključno", rekao je Duda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()