Pregovori u ćorsokaku: Hamas i Islamski džihad odbili da se odreknu vlasti u Pojasu Gaze

Veruje se da je u Gazi još oko 100 talaca

25.12.2023. 15:05
  • Podeli:
kan junis, izrael, pojas gaze, 8 dec 2023 - profimedia-657491c5a0ca5.webp Foto: Profimedia

Hamas i "Islamski džihad" odbacili su prijedlog Egipta da se odreknu vlasti u Pojasu Gaze u zamenu za trajan prekid vatre, rekla su dva egipatska bezbednosna izvora.

Ove dve grupe, koje su vodile odvojene razgovore sa egipatskim posrednicima u Kairu, odbile su da ponude bilo kakve ustupke osim mogućeg oslobađanja još talaca zarobljenih 7. oktobra kada su militanti upali u južni Izrael i ubili 1.200 ljudi.

Egipat je predložio "viziju", koju su takođe podržali katarski posrednici, koja bi uključivala prekid vatre u zamenu za oslobađanje još talaca i dovela do šireg sporazuma koji uključuje trajni prekid vatre uz reviziju rukovodstva u Gazi, koju sada kontroliše Hamas.

Prema rečima izvora, Egipat je predložio izbore, a Hamasu je ponudio uveravanja da njegovi članovi neće biti krivično gonjeni, ali je ova islamistička grupa odbacila sve ustupke osim oslobađanja talaca.

Veruje se da je u Gazi još oko 100 talaca.

Zvaničnik Hamasa koji je nedavno posetio Kairo odbio je da direktno komentariše konkretne ponude privremenih humanitarnih pauza i nagovestio je odbijanje ponavljanjem zvaničnog stava ove grupe.

"Hamas nastoji da okonča izraelsku agresiju na naš narod, masakr i genocid, a mi smo razgovarali sa našom egipatskom braćom o načinima da to uradimo", rekao je zvaničnik Rojtersu.

On je izjavio da je neophodan nastavak i povećanja isporuke humanitarne pomoćim kao i da pomoć mora da stigne do stanovništva i na severu i na jugu.

"Nakon zaustavljanja agresije i povećanja pomoći spremni smo da razgovaramo o razmeni zatvorenika", dodao je zvaničnik. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()