Preminuo čuveni izraelski istoričar Jehuda Bauer: Do smrti isticao da u Srebrenici nije bilo genocida

U stručnim krugovima smatran je najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida

19.10.2024. 07:55
  • Podeli:
Jehuda Bauer Profimedia-662516a7db3ff.webp Foto: Profimedia

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Jehuda Bauer preminuo je danas u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA).

"Sa velikim žaljenjem objavljujemo da je preminuo naš počasni predsednik Bauer. Ostavio je neizbrisiv trag, kako u IHRA, tako i u oblasti studija Holokausta, a njegovo moralno vođstvo, uvid i prijateljstvo će nam veoma nedostajati“, navodi IHRA, preneo je Tajms of Izrael.

Jehuda Bauer je u aprilu ove godine istakao da u Srebrenici nije bilo genocida.

Bauer, koji se smatra u stručnim krugovima najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, u najavi novog dokumentarnog filma u produkciji Centra za društvenu stabilnost, rekao je da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

Prema njegovim rečima, postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju.

"Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju", naveo je Bauer u intervjuu rađenom za potrebe dokumentaranog filma "Anatomija obmane: Srebrenica" u produkciji Centra za društvenu stabilnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()