Preminuo Džon Gudinaf: Najstariji Nobelovac i pronalazač litijum-jonskih baterija

Američki naučnik je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 2019, kada mu je bilo 97 godina

26.06.2023. 20:20
  • Podeli:
Džom Gudibnaf Reuters-6499d60d80a1a.webp Foto: Reuters

Američki naučnik Džon Banister Gudinaf, jedan od tvoraca litijum-jonske baterije i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2019. godine, preminuo je u 101. godini.

Smrt slavnog nobelovca je potvrdio njegov student Nikolas Grundiš, prenosi indijski Biznis lajn.

Britansko-američki naučnik Sten Vitingam, koji je zajedno sa Gudinafom dobio Nobelovu nagradu, je bio prvi koji je otkrio da titanijum sulfid može da služi kao katodni materijal za skladištenje litijuma, a Gudinaf je usavršio ovo otkriće katodom na bazi kobalta.

Litijum-jonske baterije se danas pre svega koriste za mobilne telefone i električna vozila (EV) i moderni život je bez njih teško zamisliv. 

Gudinaf je bio profesor na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, a 2008. godine je objavio svoju autobiografiju "Svedok milosti", koja se bavi kako naukom, tako i duhovnim temama.

Njegov učenik Pritam Sing je preminulog naučnika opisao kao "divnu dušu, velikog humanistu, čoveka čija su vrata uvek bila otvorena svakom za diskusiju, savet i pomoć".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()