Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši premijer preminuo je u bolnici San Rafaele u Milanu

12.06.2023. 10:49
  • Podeli:
Tan2023-04-0616401276_9 Silvio Berluskoni AP PhotoGregorio Borgia-6436898097343.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Silvio Berluskoni je umro u 87-oj godini. 

Bivši premijer preminuo je u bolnici San Rafaele u Milanu gde je bio hospitalizovan od petka 9. juna. 

Početak Berluskonijeve imperije

Berluskonijev uspon počeo je 1960-ih sa Edilnordom, kompanijom sa kojom je izgradio čitav okrug Brugerio. 

Kasnije je izgradio druge komplekse kao što su Milano2 (Segrate) i Milano3 (Baziljo). 

Nakon svog iskustva u oblasti građevinarstva, Berluskoni je proširio svoj opseg poslovanja na sektor komunikacija i medija. 

Godine 1976. preuzeo je Telemilano, kablovsku televizijsku stanicu koja je opsluživala domove Milana2; emitera koji je dve godine kasnije preimenovan u Canale5. Nakon toga su dodati Rete4 (preuzeo Mondadori) i Italia1 (preuzeo Rusconi). Godinu dana pre njegovog ulaska u tu oblast, 1993. godine, rođen je Fininvest, kompanija u kojoj su se udružili Arnoldo Mondadori Editore i Silvio Berlusconi Communications.

U međuvremenu je postao predsednik Milana, a tokom njegove sezone klub je postigao nezaboravne rezultate.

Silazak u polje politike

Silvio Berluskoni je stupio na italijansku političku scenu nakon maksi istrage o slučaju Mani Pulite koju je vodilo milansko tužilaštvo, istrage koja je sankcionisala kraj Italijanske socijalističke partije i demohrišćana.

Forca Italia je rođena 1994. godine, stranka sa liberalnom konotacijom koja se oduvek pozicionirala kao desni centar. 

Berluskoni je bio jedan od najvećih političkih komunikatora u savremenoj Italiji, uspevši da polarizuje biračko telo. 

Njegove su vlade koje su najduže ostale na funkciji: Berluskoni II, od 2001. do 2005. (1.412 dana) i Berluskoni IV od 2008. do 2022. (1.287 dana).

Silvio Berluskoni je tokom 2000-ih podelio Italiju na dva tabora: one koji su ga uvek voleli, pratili i podržavali i one koji su ga uvek videli kao neprijatelja, demonizujući ga kao čoveka sposobnog da dovede u pitanje demokratski sistem. 

U ovoj užarenoj klimi, 2009. godine, nakon mitinga održanog na Piazza del Duomo u Milanu, Berluskonija je u lice pogodila reprodukcija Duomoa, koju je bacio čovek koji pati od mentalnih problema na kratku udaljenost, zadobivši nekoliko rana na lice i prelom nosne pregrade i dva zuba u gornjem delu zubnog luka.

Početak kraja

2013. je za Berluskonija bio početak kraja. Dok je Forca Italia ponovo rođena, u avgustu 2013. osuđena je od strane Kasacije za poresku prevaru, u okviru takozvanog suđenja Mediasetu koje je počelo sredinom 2000-ih. Kazna je sankcionisala (takođe) njegovo oduzimanje sa funkcije senatora. A bez njega kompanija-partija je izgubila glasove i konsenzus, završivši u Ligi Matea Salvinija i braće Italije, partiji koju vodi Đorđa Meloni.

I ne samo to, seksualni skandali su takođe doprineli kraju njegove političke karijere. Najsenzacionalnija je ona iz 2010. godine kada je milanska policija zbog krađe zaustavila maloletnicu iz Maroka Karimu El Mahrug poznatu kao Rubi Rubakuori. Utvrdivši da je devojčica maloletna, sudija je naložio raspoređivanje po uobičajenoj proceduri. Međutim, sve je promenio Berluskonijev telefonski poziv u policijsku stanicu, tvrdeći da je mlada žena nećaka tadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Činjenica koja se kasnije ispostavila kao lažna. Rubi je izjavila da je više puta bila gost Berluskonija u njegovoj rezidenciji u Arkoru i da je tim prilikama dobijala novac.

Verujući da je novac bio odšteta za seksualne usluge, milansko tužilaštvo je u januaru 2011. optužilo Berluskonija za krivična dela iznude i dečije prostitucije. 

To je priča koja je Berluskonija katapultirala na naslovne strane. 

Mnogo buke, ali bez osude: Berluskoni je oslobođen svih optužbi.

Podsetimo, Lider Forca Italije Berluskoni prvi put je hospitalizovan 5. aprila i nalazio se na intenzivnoj nezi radi lečenja upale pluća koja je nastala u kontekstu hronične mijelomonocitne leukemije. Pušten je nakon 44 dana na kućno lečenje, ali je u petak 9. juna usled pogoršanja stanja opet primljen u bolnicu, gde je danas preminuo.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()