Preokret na ratištu: Rusi koriste dronove sa dometom većim od 70 kilometara

Ruska bespilotna letelica napunjena eksplozivom pogodila je i oštetila lovac"mig 29" na pisti u avio-bazi Dolgicevo blizu Krivog Roga.

20.09.2023. 15:46
  • Podeli:
dron_letjelica-63d905c523245.webp Foto: Pixabay

 Ruski dronovi samoubice sada imaju domet od 72 kilometra i uništvaju ukrajinske avione na udaljenim aerodromima, navodi američki list "Forbs".

Ruska bespilotna letelica napunjena eksplozivom pogodila je i oštetila lovac"mig 29" na pisti u avio-bazi Dolgicevo blizu Krivog Roga.

Problem je u tome što ruske jednosmerne letelice sada očito imaju domet i do 45 milja što je otprilike udaljenost od 72 kilometra. Tolika je udaljenost između avio-baze Dolgincevo i prve linije fronta.

Ruske i ukrajinske snage koriste male bespilotne letelice za napad na protivvazdušne odbrambene sisteme, artiljeriju, konvoje snabdevanja i oklopna vozila, a ponekad čak i za eliminaciju vojnika u njihovim zemunicama i rovovima.

Ruski "Lanset" je među najbrojnijim i najefikasnijim eksplozivnim bespilotnim letelicama.

Do sada je osnovna vrsta tog ruskog drona "proizvod 51" mogla dostići samo 40 kilometara, a sada je taj domet skoro dupliran.

To znači da su glavne ukrajinske avio-baze i mnoštvo "migova" i "suhoja" smeštenih u njima sada u dometu malih dronova.

Kako navodi "Forbs", Rusi razvijaju "lansete" većeg dometa.

Već je reklamiran novi "lanset - proizvod 53" dometa od 74 kilometra, što su ruski mediji opisali kao sledeći korak u evoluciji "lanseta", koga, kako se nadaju dizajneri, neće biti moguće zaustaviti.

Napad na ukrajinski "migG" u Dolgincevu mogao bi biti borbeni debi novog "lanseta".

Ono što je alarmantno za Ukrajince jeste činjenica da je drugi dron posmatrao napad "lanseta" sa vrha, što ukazuje da ukrajinska protivvazdušna odbrana u bazi nije bila aktivna ili da nije radila, navodi "Forbs".

Ruski mediji preciziraju da je dron pogodio prostor kokpita i onesposobio ukrajinski "mig 29".

Ruska strana navodi i da su tokom napada uništena najmanje dva "miga 29".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()