Previranja u Izraelu: Ganc napušta vladu ako se ultraortodoksni Jevreji izuzmu od regrutacije

Ocenio je da bi donošenje takvog zakona značilo "prelazak crvene linije u normalnim vremenima"

24.03.2024. 18:52
  • Podeli:
izrael idf izraelska vojska-65af6a0b1af28.webp Foto: Reuters

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc najavio je danas da će napustiti vladu ako u Knesetu prođe predlog zakona premijera Benjamina Netanijahua kojim se ultraortodoksnim Jevrejima odobrava izuzeće od regrutacije u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

"Narod to neće tolerisati, Kneset neće moći da glasa za to, a moji saradnici i ja ne možemo da budemo deo ove vlade jedinstva ako ovaj zakon prođe", naveo je on u saopštenju, preneo je "Džeruzalem post".

Ocenio je da bi donošenje takvog zakona značilo "prelazak crvene linije u normalnim vremenima", a da je tokom rata to "kao da podignete crnu zastavu preko nje".

Ganc je dodao da u tom slučaju "nećemo moći da gledamo u oči borcima unutar naših granica i mimo njih i zamoliti ih da produže svoju službu".

Ranije danas ministar odbrane Joav Galant rekao je da će se, takođe, usprotiviti zakonu, ali nije zapretio da će napustiti vladu.
On je izdao saopštenje neposredno pre dolaska u Vašington na sastanak sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()