Prigožin: Ukrajinska kontraofanziva počinje 15. maja

Nemački instruktori obučavaju Ukrajince

29.04.2023. 15:29
  • Podeli:
bahmut ukrajina reuters (5)-642b1f610aeaa.webp Foto: Reuters

Ukrajinska vojska spremna je za kontraofanzivu koja će biti pokrenuta do 15. maja, izjavio je danas osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin.

Prigožin je ironično rekao da je ukrajinsku vojsku do sada ometalo loše vreme  ili "možda, neki unutrašnji problemi koje je morala da rešava“, preneo je TASS.

 "Njujork tajms" je objavio 25. aprila, pozivajući se na poverljiva dokumenta Pentagona koja su procurela na internet i podatke američkih obaveštajnih službi, da ukrajinske trupe planiraju da pokrenu kontraofanzivu u južnom pravcu sledećeg meseca. 

List je naveo da je Ukrajina spremna da pripremi 12 borbenih brigada od po oko 4.000 vojnika za kontraofanzivu.

U iščekivanju planirane kontraofanzive Ukrajine, nemački instruktori obučavaju ukrajinske trupe za borbu u naseljenim mestima, a obuka se odvija u desetak vojnih baza širom Nemačke, prenela je RIA Novosti pisanje nemačkog "Bilda".

"Ukrajinski specijalci se pripremaju za predstojeću ofanzivu u desetak baza Bundesvera", piše nemački list, pozivajući se na neimenovane izvore koji kažu da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika trenutno stacionirano u nemačkim bazama.

Ukrajinski vojnici su posebno obučeni za borbu u naseljenim mestima.

Baze se takođe koriste za obuku u rukovanju tenkovima "leopard 2" i samohodnim "pancer haubicama 2000".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje u uspeh predstojeće kontraofanzive ukrajinskih snaga i da će poluostrvo Krim, koje je pripojila Rusija, biti vraćeno Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()