Prigožinova smrt i dalje pod velom misterije: Rusija saopštila da li će pokretnuti istragu

Jevgenij Prigožin je sahranjen u utorak, nakon što je prethodno identifikovano njegovo telo.

30.08.2023. 09:16
  • Podeli:
prigožin REUTERSAnton Vaganov-64e70436b0d5c.webp Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Iako su sve oči uprte u Rusiju i Zapad i očekuje se rešenje misterije pada aviona u kome je bio vođa grupe Vagner Jevgenij Prigožin zajedno sa još devet putnika i članova posade, Rusija po svemu sudeći istragu neće ni pokretati.

Kako su ruski zvaničnici obavestili brazilske vazduhoplovne vlasti da "u ovom trenutku neće prema međunarodnim pravilima pokretati istragu o padu aviona Embraer brazilske proizvodnje", u kojem je poginuo šef paravojnih snaga Vagner grupe Jevgenij Prigožin, saopštila je brazilska agencija Rojtersu.

Prethodno je Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA) saopštio je da će se pridružiti istrazi koju vodi Rusija ako bude pozvan i ako se istraga sprovede po međunarodnim pravilima.

Kremlj negira bilo kakvu umešanost, a ruske vazduhoplovne vlasti ni nisu u obavezi da pristanu na saradnju sa CENIPA.

Kako su ranije rekli neki od bivših istražitelja, avion tipa Embarer Legaci 600, koji je pao 23. avgusta u Tverskoj oblasti, imao je dobro bezbednosnu evidenciju.

Prema Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija (ICAO) sa sedištem u Montrealu, let iz Moskve sa destinacijom u Sankt Peterburg je bio domaći, tako da ne podleže međunarodnim pravilima poznatim pod svojim pravnim nazivom „Aneks 13“.

Jevgenij Prigožin je sahranjen u utorak, nakon što je prethodno identifikovano njegovo telo.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()