Produžen pritvor izraelskim vojnicima osumnjičenim za silovanje Palestinca

Ukupno 10 vojnika je privedeno u ovom slučaju, a tužioci nisu tražili produženje pritvora dvojici od njih posle novih dokaza

31.07.2024. 10:46
  • Podeli:
pritvor, zatvor - shutterstock-658ef341dfdb1.webp Foto: Shutterstock

Pritvor osmorici izraelskih rezervista osumnjičenih za seksualno zlostavljanje palestinskog zatvorenika je produžen nakon današnjeg saslušanja u vojnom sudu, saopštile su IDF.

Vojnici, čije je hapšenje dovelo do napada na vojnu bazu od strane krajnje desničarskih Izraelaca ostaće u pritvoru do nedelje, prenosi Tajms of Izrael.

Sud je u svojoj odluci naveo da pruženi dokazi ''uspostavljaju osnovanu sumnju“ da je osam vojnika zlostavljalo Palestinca.

Ukupno 10 vojnika je privedeno u ovom slučaju, a tužioci nisu tražili produženje pritvora dvojici od njih posle novih dokaza.

Izraelski vojnici su grupno silovali jednog palestinskog zatvorenika u zatvoru Sde Teiman u pustinji Negev na jugu Izraela, javili su u ponedeljak izraelski mediji.

Izraelski javni emiter KAN, pozivajući se na bezbednosni izvor, preneo je da je zatvorenik prebačen u bolnicu sa teškim povredama i da je usled toga izgubio sposobnost da hoda.

Krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir je u objavi na drušvenim mrežama, nakon hapšenja navodnih silovatelja, poručio vlastima da "drže ruke dalje od rezervista".

Član stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua Hanoh Milvidski, govoreći u ponedeljak na skupu poslanika, opravdao je silovanje i zlostavljanje palestinskih zatvorenika tvrdeći da je "legitimno" bilo šta uraditi "teroristima", piše CBS.

Agencije Ujedinjenih nacija, organizacije za ljudska prava, zvaničnici u Gazi i bivši zatvorenici tvrde da su Palestinci u izraelskim zatvorima izloženi zlostavljanju, dok Izrael navodi da centri funkcionišu prema međunarodnom pravu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()