Produženo primirje između Hamasa i Izraela

Primirje je produženo na još dva dana

27.11.2023. 18:00
  • Podeli:
razmjena izrael hamas reuters-6562e7d42a12c.webp Foto: Reuters

Izrael, Hamas i SAD, uz posredovanje Katara, aktivno razgovaraju o mogućnosti produženja četverodnevnog primirja za dodatna dva dana, javlja CNN pozivajući se na neimenovane izvore.

Prvobitni dogovor o četverodnevnom primirju sklopljen je kako bi se osiguralo oslobađanje 50 žena i dece.

Oslobađanje još 10 talaca, piše CNN, osiguralo bi Hamasu još jedan dan pauze od razmene vatre.

Prema uslovima trenutne pauze, koja je započela u petak, ukupno 50 izraelskih zarobljenika biće oslobođeno tokom četiri dana u zamenu za 150 palestinskih zarobljenika.

U saopštenju Hamasa se navodi da nastoji da produži primirje nakon isteka četiri dana kroz ozbiljne pokušaje povećanja broja oslobođenih talaca.

Vest je na mreži X potvrdilo i katarsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u Pojasu Gaze", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Izrael obavestio porodice otetih da će danas biti pušteni
 

Iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua saopšteno je večeras da su izraelske vlasti obavestile porodice otetih talaca da bi njihovi voljeni trebalo da budu oslobođeni narednih sati.

Kako navodi Tajms of Izrael, deluje da je dogovor dve strane ponovo na snazi, iako je ranije u toku dana došlo do nesuglasica.

Izraelski zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da je Hamas pokušao da odvoji majke od dece tokom današeg oslobađanja, ali izgleda da je Tel Aviv uspeo da spreči to.
Izraelski mediji su saopštili da će 11 talaca biti pušteno uskoro - devetoro dece i dve žene, koje su majke neke od dece.

Mediji su dodali da su taoci koji će biti oslobođeni iz kibuca Nir Oz, zajednice koja je najteže pogođena tokom smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()