Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. oktobra: Među favoritima Zelenski i Gutereš

Novčani iznos nagrade iznosi gotovo milion evra

03.10.2024. 13:13
  • Podeli:
Nobelova nagrada_Reuters-1665136005932.webp Foto: Reuters

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir biće proglašen 11. oktobra u Oslu, a stručnjaci koji prate dodelu nagrade kažu da su mogući dobitnici ove godine Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), Međunarodni sud pravde (MSP) i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.  

Pretpostavlja se da su među ovogodišnjim kandidatima za Nobelovu nagradu za mir su i Agencija UN za izbeglice (UNHCR), papa Franja i britanski novinar i prirodnjak Dejvid Atenboro.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se ličnosti koja je učinila najviše da se unapredi zajedništvo među narodima, ukinu ili smanje stalne armije, kao i na osnivanju i unapređivanju mirovnih kongresa, a ove godine ima 286 nominovanih kandidata.

Novčani iznos nagrade iznosi gotovo milion evra, a biće uručena na ceremoniji u Gradskoj kući u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela koji je ustanovio nagradu.

Među favoritima na kladionicama ove godine je ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je preminuo u pritvoru u Rusiji u februaru, ali on ne može da dobije nagradu posthumno.

Još jedan favorit u kladionicama je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali je malo verovatno da će dobiti nagradu zbog toga što je ratni lider, prenosi Rojters. 

Kandidate za Nobelovu nagradu predlažu članovi vlada i parlamenata, aktuelni šefovi država, univerzitetski profesori istorije, društvenih nauka, prava i filozofije, kao i bivši dobitnici Nobelove nagrade za mir.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()