Proruske snage tvrde da drže pod kontrolom polovinu Donjecke oblasti

Žestoke borbe u regionu poslednjih nedelja ostavile su nedoumicu koji delovi Donjecka su pod ruskom i ukrajinskom kontrolom

13.12.2022. 09:48
  • Podeli:
donjeck reuters-63983bdbddfe4.webp Foto: Reuters

Napredovanje u nekim oblastima Donjecke oblasti u Ukrajini se otežano odvija, ali više od polovine teritorije je pod ruskom kontrolom, izjavio je danas lider proruske administracije Denis Pušulin, prenosi Rojters.

Nedoumica ko drži koliko teritorije

"Nešto više od 50 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR) je oslobođeno“, rekao je Pušulin ruskoj novinskoj agenciji RIA.

„Situacija je i dalje teška, neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad, ali naše jedinice u ovom trenutku drže sve položaje. Nije moguće u svakom trenutku ostvariti napredak“, rekao je Pušilin, a prenosi RIA.

Pušilin je saopštio da je situacija duž linije kontakta Liman, na severu regiona, teška.

Samoproglašena DNR je jedan od četiri regiona u Ukrajini je Rusija pripojila u septembru nakon referunduma.

Rusija nastavlja da koncentriše svoje snage

Žestoke borbe u regionu poslednjih nedelja ostavile su nedoumicu koji delovi Donjecka su pod ruskom i ukrajinskom kontrolom, a Rojters navodi da nije mogao nezavisno podatke koje je izneo proruski zvaničnik.

Moskva tvrdi da postepeno napreduje na svojim pozicijama, a ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da je u ofanzivi ruskih snaga dan ranije ubijeno 30 ukrajinskih vojnika.

Ukrajina je oslobodila ovaj grad nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u septembru proglasio pripajanje DNR.

Rusko neprekidno granatiranje linije fronta u Donjecku potpuno je uništilo grad Bahmut i teško oštetilo grad Avdijevku, koji se nalazi u centralnom delu regiona, izjavio je u petak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U ponedeljak je generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio da Rusija nastavlja da koncentriše svoje snage i pokušava da napreduje i zauzme oba grada.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo u svom  izveštaju da Rusija i dalje namerava da dublje napreduje u Donjecku, ali obaveštajci dovode u sumnju njenu sposobnost da to učini u narednih nekoliko meseci, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()