Provokacija koja zabrinjava: Severna Koreja ispalila više od 10 balističkih projektila

Visoki zvaničnici Japana, SAD i Južne Koreje održali su telefonske razgovore povodom lansiranja, kritikujući Severnu Koreju

30.05.2024. 09:49
  • Podeli:
Tan2024-05-3001472160_2 balističke rakete severna koreja AP PhotoAhn Young-joon-66582f621a5d7.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja ispalila je jutros više od 10 balističkih projektila u pravcu Japanskog mora, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da se procenjuje da su projektili preleteli oko 350 kilometara pre nego što su pali u more.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Severna Koreja ispalila više balističkih projektila u severoistočnom pravcu i da se veruje da su svi pali izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, bez pričinjavanja štete na avionima ili brodovima, preneo je Kjodo.

Najmanje jedna od raketa dostigla je maksimalnu visinu od oko 100 kilometara, navelo je japansko ministarstvo.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima da je njegova vlada uložila protest Pjongjangu, osuđujući Severnu Koreju zbog kršenja rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje joj zabranjuju lansiranje balističkih raketa.

"Nastavićemo da prikupljamo informacije i sprovodimo praćenje i nadzor, dok blisko sarađujemo sa SAD i Južnom Korejom", rekao je Kišida.

Visoki zvaničnici Japana, SAD i Južne Koreje održali su telefonske razgovore povodom lansiranja, kritikujući Severnu Koreju zbog "pretnje miru i stabilnosti regiona, kao i međunarodne zajednice".

Severna Koreja je u ponedeljak nesupešno lansirala vojni špijunski satelit u orbitu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()