Prst u oko Amerikancima: Putin ove nedelje u poseti Severnoj Koreji i Vijetnamu

Sjedinjene Američke Države oštro su reagovale na vest o dolasku ruskog lidera u Hanoj

17.06.2024. 13:57
  • Podeli:
putin-65c5ce9ff1673.webp Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin, Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove nedelje ove nedelje Severnu Koreju i Vijetnam. Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin će u Pjojngjangu boraviti sutra i prekosutra, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una, a u Vijetnamu će boraviti u sredu i četvrtak, prenosi Tass.

Jonhap navodi da se očekuje da će severnokorejski lider Kim DŽong Un za ruskog predsednika pripremiti veličanstven i raskošan doček praćen paradama i mnoštvom građana.

Ovo će biti prva Putinova poseta Pjongjangu u poslednje 24 godine i uzvratna poseta Kimu, koji se u septembru prošle godine sastao sa ruskim predsednikom na dalekom istoku Rusije.

Predsednik Rusije odlazi i u posetu Vijetnamu na poziv prvog čoveka vijetnamske Komunističke partije Ngujena Fu Tronga.

Poseta dolazi nakon što je zvanični Hanoj izbegao učešće na globalnoj Konferenciji o miru u Ukrajini koja je prošle nedelje održana u Švajcarskoj, piše Rojters.

Očekuje se da će se ruski predsednik tokom dvodnevne posete Hanoju sastati i sa novim predsednikom Vijetnama To Lamom i drugim visokim vijetnamskim zvaničnicima.

Sjedinjene Američke Države, koje su prošle godine unapredile odnose sa Vijetnamom i koje su najveći trgovinski partner te zemelje, oštro su reagovale na vest o dolasku ruskog lidera.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da pruži Putinu platformu za promovisanje njegove agresije na Ukrajinu i tako omogući normalizaciju njegovih zlodela. Ako mu se dozvole  slobodna putovanja to bi moglo da normalizuje flagrantna ruska kršenja međunarodnog prava", rekao je portparol američke Ambasade u Hanoju za agenciju Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()