Prvi gej lider jedne članica EU: Novi predsednik Letonije položio zakletvu

'Tokom mog predsedavanja, zalagaću se za stvaranje moderne i jake Letonije, za legalnu i pravednu Letoniju, za dobrobit ljudi, za inkluzivno i uvaženo društvo', poručio Edgars Rinkevič

08.07.2023. 16:54
  • Podeli:
Edgars Rinkevič_predsednik Letonije_Foto Tanjug_AP Photo_Vadim Ghirda-64a9782f1b31c.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Vadim Ghirda

Dugogodišnji ministar inostranih poslova Letonije Edgars Rinkevič položio je zakletvu kao predsednik te zemlje. Mediji prenose da je on prvi gej predsednik neke države članice Evropske unije.

Rinkevič je bio ministar spoljnih poslova od 2011. godine, a u inauguracionom govoru obećao je da će nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Spoljna politika Letonije nema vremena za greške, a on će delovati brzo, odlučno i mudro, prenosi BBC na srpskom. Rinkevič je ohrabrio mlade Letonce da "razbiju stakleni plafon", ocenjujući da je nejednakost značajan problem.

"Tokom mog predsedavanja, zalagaću se za stvaranje moderne i jake Letonije, za legalnu i pravednu Letoniju, za dobrobit ljudi, za inkluzivno i uvaženo društvo. Moguće je da svi zajedno to postignemo", rekao je letonski predsednik.

Rinkevič je preuzeo dužnost od Egilsa Levitsa i predstavljaće Letoniju na samitu NATO sledeće nedelje u Vilnjusu u Litvaniji.

Pozicija predsednika u Letoniji je uglavnom ceremonijalna, ali on može da stavi veto na zakone i raspiše referendum o nekom pitanju, navodi N1.

U vladama zemalja EU i do sada bilo homoseksualaca na visokim pozicijima, poput sadašnjeg premijera Lukmebruga Gzavijea Betela, ali nikada nije bilo gej predsednika. Rinkevič je javno objavio da je gej 2014. godine i od tada je glasni pobornik LGBT prava.

Gej brakovi su nezakoniti u Letoniji, iako je ustavni sud zemlje prošle godine priznao istopolne zajednice. Letonija je jedna od tri baltičke države, uz Litvaniju i Estoniju, koje su se pridružile EU 2004. godine posle raspada Sovjetskog Saveza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()