Prvi mobilisani ruski vojnici stigli u Donjeck

Takozvana "Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DPR)" objavila je na Telegramu da su prve ruske trupe iz delimične mobilizacije stigle u Donjeck.

30.09.2022. 14:43
  • Podeli:
ruska-vojska-donjeck-reuters-1664541756999.webp Foto: Reuters

"Prvi vojnici pozvani na služenje vojnog roka u objavljenoj delimičnoj mobilizaciji u Rusiji stigli su u zonu specijalne vojne operacije, na teritoriju DNR. Sada na poligonima prolaze intenzivni tečaj borbene obuke, koji uzima u obzir iskustvo iz borbi poslednjih meseci. Stanovnici Narodne Republike s oduševljenjem su dočekali približavanje snaga i zahvaljuju predsedniku Ruske Federacije na odluci", objavljeno je na Telegramu.

Kremlj je u petak ponovno izvestio da će napade na bilo koji deo ukrajinskih regija koje namerava da pripoji smatrati činovima agresije protiv same Rusije, što, čini se, takođe uključuje područja koja trenutno ne kontroliše na terenu.

Priključiće i delove koji nisu pod ruskom kontrolom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima da će Rusija "de jure" priključiti delove Ukrajine koji nisu pod kontrolom ruskih snaga u samu Rusiju kao deo njenog poteza da pripoji četiri regije Ukrajine, prenosi Gardijan.

Kako je prethodno najavljeno, četiri sporazuma o prijemu novih teritorija u sastav Ruske Federacije biće potpisana danas na specijalnoj ceremoniji u Kremlju.

"Glavni događaj počeće u 15 časova po moskovskom vremenu u sali Svetog Đorda u Kremlju. Uslediće govor ruskog predsednika Vladimira Putina, da još jednom naglasim, važan. A zatim će uslediti ceremonija potpisivanja dokumenata", rekao je portparol Kremlja.

Kako je dodao, na ceremoniji će učestvovati lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, kao i načelnici Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenij Balicki i Vladimir Saldo.

Takođe je ukazao da će Rusija napade na, kako je rekao, svoje nove teritorije, smatrati činom agresije.

"Neće biti ništa drugo", kazao je Peskov u odgovoru na pitanje da li će Moskva ukrajinske napade na te teritorije smatrati činom agresije protiv Rusije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()