Prvi snimci napuštanja Gaze: Ranjeni Palestinci stigli kolima hitne pomoći u Egipat

Očekuje se da će danas između 400 i 500 osoba napustiti Gazu

01.11.2023. 12:01
  • Podeli:
ranjenici palestina egipat reuters-65422f8439c09.webp Foto: Reuters

Prva grupa ranjenika evakuisanih iz Pojasa Gaze prevezena je u Egipat vozilima hitne pomoći preko prelaza Rafa, javili su egipatski mediji.

Informaciju je Rojtersu potvrdio neimenovani izvor na egipatskoj granici.

TASS je ranije objavio da su Hamas, Izrael i Egipat, uz posredovanje Katara i u koordinaciji sa SAD, postigli dogovor da se strancima i teško ranjenim ljudima dopusti da napuste Pojas Gaze.

Prema izvorima na koje se poziva agencija TASS, sporazumi podrazumevaju da vlasnici stranih pasoša i teško ranjeni mogu da pređu granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze.

Desetine stranih državljana počele su da napuštaju Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, koji je otvoren prvi put od napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

Očekuje se da će danas između 400 i 500 osoba napustiti Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

Na egipatskoj strani se nalazi veliki broj vozila hitne pomoći koje čekaju povređene Palestince kojima je takođe dozvoljeno da napuste Pojas Gaze. Pojedini mediji su objavili da Egipat gradi terensku bolnicu duž granice sa Pojasom Gaze.

Na spiskovima najmanje 430 ljudi, a među njima su državljani Australije, Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Indonezije, Japana i Jordana. Palestincima sa dvojnim državljanstvom, zaposlenima u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i nizu nevladinih organizacija takođe će biti dozvoljeno da izađu iz Pojasa Gaze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()