DNR tvrdi da Ukrajinci koriste hemijsko oružje: Zelenski produžio ratno stanje na još 90 dana

Prema navodima lidera DNR, ukrajinske snage upotrebljavaju hemijsko oružje već nekoliko nedelja

06.02.2023. 12:22
  • Podeli:
ukrajina_soledar - reutersd-63bd043403b7c.webp Foto: Reuters

Ukrajinsko-ruski sukob ušao je u 384. dan, a u žiži su optužbe proruskih snaga iz istočnog dela zemlje koje tvrde da Ukrajinci koriste hemijsko oružje.

Hemijsko oružje

Da o tome postoje dokazi, govorio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, koji kaže da ukrajinske trupe već najmanje tri nedelje koriste hemijsko oružje u blizini Artjomovska (Bahmuta) i Ugledara.

"Prema navodima naših jedinica i komandantima koji su to izvestili, postoje dokazi da se hemikalije koje izazivaju bolest kod naših vojnika koriste ne samo u blizini Artjomovska, već i kod Ugledara", rekao je Pušilin za televiziju Rosija 24, dodajući da je dobijao izveštaje o tome najmanje tri sedmice.

Slične navode izneo je i Jan Gagin, Pušlinov savetnik. 

"Pojedini borci imaju jaku vrtoglavicu, mučninu i povraćaju", rekao je on, preneo je TASS.

"To se desilo duž cele linije fronta jer su supstance koje izazivaju mučninu, gušenje i kašalj prskane iz specijalnih kontejnera postavljenih na dronove", dodao je on.

Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju

Sa istočnog fronta stižu vesti i da su ruske snage napredovale u Donbasu, u blizini Severska.

U međuvremenu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski produžio je ratno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, navodi se u predlogu zakona predatom ukrajinskoj Vrhovnoj radi.

U dokumentu se podseća da trenutno ratno stanje i mobilizacija ističu 19. februara.

"Produžiti period ratnog stanja u Ukrajini od 19. februara u 4.30 časova za još 90 dana", navedeno je u dokumentu.

Kijev je proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju na početku ruske specijalne vojne operacije u februaru prošle godine, a u novembru je to produženo do 19. februara. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()