Putin proglasio ratno stanje u četiri anektirane ukrajinske oblasti

Radno stanje se uvodi od 20. oktobra.

19.10.2022. 14:42
  • Podeli:
vladimir putin_tanjug (2)-1664957097454.webp Foto: Gavriil Grigorov/ Sputnik/ Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Sednici saveta bezbednosti Ruske Federacije predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti - Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje je Rusija anektirala od Ukrajine.

Ratno stanje se uvodi od 20. oktobra, a ukazom presednika Rusije naloženo je formiranje štabova teritorijalne odbrane te dodatna ovlašćenja gubernatora. 

Ukazom je predviđeno nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je i ndekret kojim se ograničava kretanje i izlazak iz osam regiona koji se graniče sa Ukrajinom.  Mere se odnose na južne regione Krasnodara, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koji su svi u blizini Ukrajine, i teritorije Krima i Sevastopolja.

Ratno stanje u četiri oblasti predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja, uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, zabrana izlaska građana iz zemlje, prenosi Sputnjik.

Putin je najavio osnivanje i koordinacionog saveta u Vladi Ruske Federacije koji će se baviti pitanjima osiguravanja logističke podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i koji će predvoditi premijer Mihail Mišustin.

Komandant ruskih snaga koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini general Sergej Surovikin izjavio je da je situacija u Hersonskoj oblasti "veoma teška". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()