Putin: Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje u slučaju masovnog napada dronovima

Svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila biće smatran zajedničkim napadom

25.09.2024. 21:21
  • Podeli:
Vladimir Putin-65c5ce837746c.webp Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin, Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da bi Rusija mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja kada dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju oružja za vazdušno-kosmičke napade, uključujući rakete i dronove i njihovom prelasku državne granice Ruske Federacije.

"Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog naoružanja, takođe, su jasno navedeni. Ovu mogućnost ćemo razmotriti kada dobijemo pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog naoružanja i njihovom prelasku naše državne granice. Mislim na strateške ili taktičke avione, krstareće rakete, bespilotne letelice, hipersonične i druge avione", rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naveo da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje, ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države, rekao je Putin.

"Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članicu Savezne države. Sa beloruskom stranom, sa predsednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, uključujući i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvori vitalnu pretnju našem suverenitetu", rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju.

Putin je rekao da će agresija protiv Rusije nenuklearnih država, zajedno sa nuklearnim, smatrati napadom na Rusiju.

"Vidimo da se savremena vojno-politička situacija dinamično menja i mi smo dužni da to uzmemo u obzir, uključujući pojavu novih izvora vojnih pretnji i rizika po Rusiju i naše saveznike", rekao je on.

Putin je na sastanku predložio da se unesu brojna pojašnjenja u vezi sa uslovima za rusku upotrebu nuklearnog oružja.

"Na današnjem dnevnom redu imamo pitanje koje se odnosi na ažuriranje osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja, uz vojnu doktrinu, ovo je dokument u kojem je zvanično definisana i detaljno razrađena nuklearna strategija Rusije", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije, govoreći na plenarnoj sednici SPIEF-a u junu, nije isključio da će nuklearna doktrina zemlje morati da se prilagodi. 

On je dodao da je ova doktrina živi instrument.

Scenariji po kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u Vojnoj doktrini i "Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja". 

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()