Putin: Rusija u 2023. pretekla sve zemlje G7 po stopi ekonomskog rasta

On je takođe izrazio uverenje da će Rusija u bliskoj budućnosti postati jedna od četiri najveće svetske ekonomije

29.02.2024. 14:52
  • Podeli:
putin-65e08bff60d0a.webp Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija je prošle godine pretekla sve zemlje Grupe sedam (G7) po stopi ekonomskog rasta, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju Federalnoj skupštini o stanju nacije.

"Ruska privreda je prošle godine rasla po stopama koje su više od globalnih. Po ovom kriterijumu smo pretekli ne samo vodeće zemlje Evropske unije, već i sve zemlje G7", naveo je Putin.

On je takođe izrazio uverenje da će Rusija u bliskoj budućnosti postati jedna od četiri najveće svetske ekonomije, prenosi TASS.

Putin je nagovestio da bi bogati pojedinci i kompanije mogli u budućnosti da plaćaju veći porez, prenosi Rojters.

"Predlažem da razmislimo o pristupima modernizaciji našeg fiskalnog sistema", naveo je predsednik Rusije, dodavši da poresko opterećenje treba da se pravednije raspodeli.

On je istakao da je neohodno udvostručiti državne i poslovne investicije u istraživanje i razvoj na dva odsto BDP-a, prenosi Komersant.

"Udeo domaćih visokotehnoloških proizvoda na domaćem tržištu treba da se poveća 1,5 puta tokom 6 godina, a do 2030. godine Rusija treba da bude među 25 vodećih zemalja po broju industrijskih robota", zaključio je Putin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()