Putin: Sovjetska invazija na Mađarsku i Čehoslovačku je bila greška

?Deo sovjetske politike je bio pogrešan'

12.09.2023. 13:32
  • Podeli:
invazija sssr mađarska profimedia-65004c1e4a72b.webp Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sovjetske invazije na Mađarsku i Čehoslovačku bile greška. On je rekao da "nije u redu činiti bilo šta u spoljnoj politici što šteti interesima drugih ljudi".

'Deo sovjetske politike je bio pogrešan'

"Davno smo priznali da je taj deo sovjetske politike bio pogrešan i da je samo doveo do napetosti u odnosima. U spoljnoj politici se ne sme činiti ništa što je u direktnoj suprotnosti sa interesima drugih naroda“, izjavio je ruski lider na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, zamoljen da prokomentariše ocene da se Sovjetski Savez ponašao kao kolonijalna sila kada je poslao tenkove u Prag 1968. i Budimpeštu 1956. godine.

Putin je rekao da zapadne zemlje, pre svega SAD, sada prave istu grešku kao što su Sovjeti tada napravili, prenosi BBC.

"Oni vrše pritisak na svoje saveznike, takozvane partnere. Nemaju prijatelje. Imaju samo interese. To je nastavak poznate britanske formule", rekao je on.

Kako podseća britanski javni servis, u avgustu je objavljen udžbenik istorije koji je napisao jedan od Putinovih savetnika, Vladimir Medinski, u kojem se tvrdi da je mađarska revolucija 1956. bila fašistička pobuna koju je organizovao Zapad i da je povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske 1990. bilo greška.

Udžbenik je naišao na kritike mađarskih političara i istoričara.

Sijarto: Revolucionari iz 1956. su naši heroji

Silard Demeter, direktor Književnog muzeja Petofi, rekao je da će „nehumane diktature i dalje biti nehumane i diktature, čak i ako neko počne da ih prikazuje u pozitivnom svetlu”.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je prokomentarisao da postoje pitanja u mađarskoj istoriji o kojima se ni sa kim ne počinje debata.

"Revolucionari iz 1956. su naši heroji“, poručio je Sijarto.

Sovjetski Savez se sastojao od 15 zemalja, ali je u svojoj sferi uticaja imao još nekoliko satelitskih država, uključujući Mađarsku i Čehoslovačku.

Sovjetski Savez je izvršio invaziju na Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. nakon masovnih protesta i zahteva za većim slobodama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()